13.10.2011

Usta-Çırak Hoca-Öğrenci

   Başlangıç olarak bu durumdan biraz bahsetmek istedim. Usta çırak ve Hoca Öğrenci ilişkilerininde ikisini yaşama şansına sahip olan bir fotoğrafçı olarak ilk tavsiyem eğerki bu sanatı öğrenip sanatçı veya zanaatkar olarak yaşam biçiminiz haline getirmek istiyorsanız ne kadar erken yaşlarda bu işe kara verir iseniz okadar iyi edersiniz. Bu lafım çocuklarına bu gibi konularda destek vermeyi düşünen aileler içindir. 

   Bu işi kafanıza ilk koyduğunuz gün ilk olarak yapmanızı tavsiye edeceğim şey  ışığı, kompozisyonu, fotoğraf makinesini, diyaframı, enstantaneyi, objektifi vs tüm gerekleri ile tertemiz bir şekilde fotoğraf çekmeyi öğrenmek ile başlamanız. Bu başlangıç yaş durumunuz müsait ise fotoğraf ile ilgili bir bölüme sahip olan bir üniversiteye gitme, yaş erken ise bir fotoğrafçının yanında çalışmaya başlayarak, yaş kemale yaklaşmış ise bu işi temiz bir şekilde öğrenebileceği kurumlara katılmak ile gerçekleşebilir.  

    Gerçek olarak ilk tavsiyelerimden bir tanesi sizin önünüze çıkacak engellerin sizi eleştiri adı altında yeren insanlara asla kulak asmamanız. Bu arada tabikide sizi eğiten insanlardan her ne öğrenebiliyorsanız öğrenmek ama asla onların gölgelerine takılıp kalmamak. Bilgiyi paylaşana saygı duymak ve eleştirinin gerçekten en olduğunu örenmenizdir. Çünkü gerçel eleştiri yermek yada övmek için yapılan bir faaliyet değil içinde yada dışında bir bilgiyi birikimi incelemek eleştirilen yapıtın olugularını varsada yoksada paylaşmaktır. Sadece kırıcı yada yapıcı olduğu zaman eleştiri değil yerinde saymaktır. Bunları hafızaya yazdıkta sonra yolculuğa aynen devam. 

      Bu eğitim süreçlerini yaşarken olabildiğince bilgiye ulaşmaya bakabildiğiniz kadar çok kaynağı görsel hafızanıza kayetmeniz gerekmektedir. Bu tüm kaynaklara tarih, sanat tarihi,mitoloji,meteoroloji ve aklınıza gelebilecek tüm bilgi birikimleri olarak bakabilirsiniz. Çünkü üretim ancak donanım ile mümkündür. Tıpkı iyi bir bilgisayarın iyi bir ekran kartına ve hafizaya sahip olma ihtiyacı gibidir.  


İzmir Universitesi
Ajans: Grafiksel Reklam Ajansı
Presented By

PozitifStudio
http://www.pozitifstudio.com/

    Eskiden sürekli yurtdışından istanbuldan dergi katalog bulmak için didinen fotoğrafçılar ve meraklıları şimdi ise çok kısa zamanda her türlü bilgiye gerçekleştirilmiş projenin sonularına ulaşabiliyor. İyi bir fotoğrafçının sırlarından bir tanesinide söyliyimmi iyi bi arşiv. Ne olursa olsun güzel yapılmış işleri biriktirmeniz hem iyi bir görsel hafıza edinmenize hemde o işi güzel yapmış ustalara saygınızın bir göstergesidir. 

   Eğitim süreçlerinizde tabikide en önemli hususlardan biriside bol bol fotoğraf çekmenizdir. Ne kadar çok çeker iseniz okadar tecrube edinirsiniz. Ne kadar çok hata yaparsanız okadar kazanırsınız. Doğruya ulaşmanın yolu yürümek... O yüzden elinizdeki fotoğraf aracına acımayın sensörünüz eskimez. Çekebildiğiniz kadar fotoğraf çekin. Zamanla gözünüz eski fotoğraflarınızı beğenmemeye daha seçici olmaya bu sayede de daha iyisine ulaşmanızı sağlar. Bütün bu süreçleri yaşar iken karşınıza milyonlarca fotoğraf çıkacak.Korkmayın dünya bir sayısal ve görsel çöplük haline gelmiş olabilir. İşte sizin o çöplüğüm içinde elmas yaratma şansınız elinizde. Biraz etrafı kirleteceksiniz ama kirlenmek güzel şey....

Hiç yorum yok: